Lennart Fredriksson

Tonsättare, dirigent, violinist

Kort biografi

Lennart Fredriksson föddes 1952 i Kalix, Norrbotten. Han utbildade sig till violinist, först vid Framnäs musikskola för Emil Kamilarov och studerade sedan vidare vid Sveriges Radios musikskola i Edsberg, med Endre Wolf som huvudlärare, varifrån han erhöll diplom som kammarmusiker 1975 och som solist 1976. Därefter valde han att fördjupa sina studier ytterligare genom lektioner i London för Norbert Brainin, primarie i den världsberömda Amadeuskvartetten. Lennart Fredriksson kom också att intressera sig för dirigering, och 1986 studerade han privat för Jorma Panula i Stockholm och har därefter deltagit i kurser i dirigering för bland andra David Epstein.

Mellan 1978 och 1988 var Lennart Fredriksson primarie i en av Sveriges mest uppmärksammade stråkkvartetter, Berwaldkvartetten. Turnéerna med denna ensemble sträckte sig över hela Västeuropa, och kvartetten genomförde en rad kritikerrosade inspelningar av musik komponerad av många viktiga svenska tonsättare, däribland Berwald, Wikmanson, Rosenberg, Bäck, Nystroem, Fernström och Hermanson för skivbolag som Musica Sveciae, Caprice, Phono Suecia och Big Ben. Kvartetten belönades med Fonogrampriset 1986 och Stämgaffeln 1991.

Lennart Fredriksson har också verkat som orkestermusiker i Sveriges Radios symfoniorkester och har varit konsertmästare i såväl Norrköpings som Helsingborgs symfoniorkestrar. Han var också under åren 1993 och 1996 konstnärlig ledare för kammarmusiken inom stiftelsen Musik i Skåne, nuvarande Musik i Syd.

Hans intresse för ny musik har resulterat i att han både som kvartettmusiker och som dirigent har uruppfört många nyskrivna verk.

Komponerandet har alltsedan studietiden löpt som en röd tråd i Lennart Fredrikssons musikverksamhet och har under de två senaste decennierna kommit att dominera. Sven-Erik Bäck och Jørgen Jersild blev under studietiden betydande impulsgivare och förebilder, den förstnämnde även i egenskap av musiker. I Lennart Fredrikssons verklista finns såväl orkesterverk som kammarmusik och vokalmusik. Hans musik finns inspelad på flera cd på skivmärkena Phono Suecia, Vienna Modern Masters (VMM) och Nosag.

Han har både som violinist och som tonsättare haft ett nära samarbete med Helsingborgs symfoniorkester. Flera verk har tillkommit på beställning av orkestern, Short story (1997), Violinkonsert (1999–2000) i nära samarbete med orkesterns konsertmästare Dan Almgren, Cellokonsert (2004–2006) och nu senast hans första symfoni ”Associationer” (2009–2011).